Paragrafen

Grondbeleid

Algemeen
De gemeente participeert via een VOF in een publiek-private grondexploitatie voor het project Leidschendam Centrum (zie ook paragraaf ‘verbonden partijen’).
Deze participatie is niet opgenomen in het MPG omdat de gemeente niet zelf een actieve grondexploitatie voert. Voor het project zijn door de gemeente wel gronden verworven die nog in eigendom zijn. De boekwaarde hiervan staat op de balans. Deze grondpositie is wel opgenomen in het MPG.

Deelname in VOF Leidschendam-Centrum
Voor het project Leidschendam-centrum is een VOF opgericht, waarin de gemeente een aandeel van 50% heeft (zie ook paragraaf ‘verbonden partijen’).
De Ontwikkelingscombinatie Schouten & de Jong Bouwfonds, bestaande uit Schouten & De Jong Projectontwikkeling B.V. en BPD Ontwikkeling B.V. (hierna SJB) heeft eveneens een aandeel van 50%. In financiële zin heeft de gemeentelijke deelname tot gevolg dat de gemeente voor 50% deelt in het exploitatieresultaat van de VOF.

Op basis van aanvullende afspraken uit 2013 en 2016 vinden de grondleveringen aan de ontwikkelende partijen plaats op vastgestelde momenten en tegen vastgestelde grondprijzen. Daarnaast is afgesproken dat de rentelasten voor rekening komen van SJB. Zowel de opbrengsten als de hoogte van de rente vormen hiermee geen risico meer voor de grondexploitatie van de VOF. Wel is er nog een (beperkt) risico op de hoogte van de (restant) kosten voor civieltechnische werkzaamheden, maar hiervoor is in de grondexploitatie reservering voor onvoorziene kosten beschikbaar en zijn er nog reserveringen beschikbaar als gevolg van niet (volledig) benutte uitvoeringsbudgetten.

Financiële afwikkeling tussen gemeente en VOF
In opdracht van de VOF heeft de gemeente gronden verworven in het gebied of had de gemeente gronden reeds in bezit. Daarnaast draagt de VOF in opdracht van de gemeente zorg voor het woon- en bouwrijp maken van deze gronden. De boekwaarden van deze gronden, inclusief de bijkomende kosten, staan daarom op de balans van de gemeente. Hier tegenover staat een schuld van de gemeente aan de VOF in de vorm van een door de VOF aan de gemeente verstrekte renteloze geldlening.

De gemeente verkoopt in delen de gronden aan de VOF. De opbrengsten uit deze verkopen worden gebruikt om de lening af te lossen. Aan het einde van het project is de lening geheel afgelost met de verkoopopbrengsten. Op dit moment sluit de grondexploitatie van de VOF met een voordeel.

Voortgang

Er moeten nog grondleveringen plaatsvinden; Rijnlandstraat-Noord en een deel dat hoort bij de kavel Damlaan. Deze uitgifte zal niet eerder plaatsvinden dan in 2024, omdat dit voor het bouwplan Rijnlandstraat-noord is gekoppeld is aan een bruikbare bouwvergunning.

De uitbreiding van de Plaspoelhaven is in grote lijnen klaar. Er zijn nog enkele restpunten en dan wordt het werk overgedragen aan de gemeente. De ligplaatstenhaven is in april 2023 in gebruik genomen.
De grond voor de bouw van de Leytschehof is in 2022 geleverd en de bouw is aangevangen. Voor het bouwplan is door de Vof op grond van de 'Bijdrageregeling Duurzame Nieuwbouw Leidschendam Centrum' een bijdrage verleend voor de tuin en waterberging op het parkeerdak.
De nieuwbouw Schoorlaan is eind 2022 opgeleverd. Het aangrenzende  openbaar gebied en water is in mei 2023 opgeleverd en overgedragen aan de gemeente.

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2023 16:06:36 met de export van 10/25/2023 15:53:38